Gwiazdka z Kujawskim

gwiazdka.fooder.pl
Zamknij

Małe tarty makowe

Składniki

na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek wody
  • 1 czubata łyżka cukru

na masę makową:

  • 400 g gotowej masy makowej (mała puszka)
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła

na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki margaryny Palma
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie

Najpierw robimy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Do mąki dodajemy płatki masła oraz wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je - najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami folii spożywczej. Następnie wykładamy na 4 małe foremki do tart lub jedną dużą formę (26-28 cm), nasmarowane tłuszczem.


Masę makową przygotowujemy za pomocą miksera - ubijamy do białości żółtka z cukrem. Dodajemy mak i miękkie masło, dalej ubijamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Napełniamy nią foremki wyłożone ciastem.


Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę razem i gotową posypujemy tarty.


Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Gdyby kruszonka zbyt mocno się rumieniła nakrywamy foremki folią aluminiową. Po upieczeniu tarty muszą się wystudzić w foremkach. Będą sprawiały wrażenie niedopieczonej masy makowej, ale tak ma być - masa nie będzie zbita.



Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com

Ten przepis dodało 189 osób