Gwiazdka z Kujawskim

gwiazdka.fooder.pl
Zamknij

Makowiec jabłkowo-migdałowy

Składniki

na spód makowca:

  • 250 g mąki
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • jajko

na masę:

  • 300-350 g maku
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka amaretto lub rumu
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • 3 jabłka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 125 g rozpuszczonej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • starta skórka pomarańczy

ma wierzch:

  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 75 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Składniki na spód zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Wykładamy nim dno tortownicy o śr. 26 cm i wstawiamy do lodówki.


Do mleka dodajemy amaretto (rum), aromat migdałowy i cukier waniliowy. Mleko podgrzewamy i zalewamy nim mak. Odstawiamy na 20 min. do napęcznienia. Jeśli nie mamy zmielonego maku, przepuszczamy go trzykrotnie przez maszynkę o małym sitku.


Obrane jabłka ścieramy na tarce. Odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do maku. Dodajemy migdały, skórkę z pomarańczy i margarynę. Mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy do masy. Dodajemy kaszę i proszek.


Ubijamy białka. Dodajemy połowę białek do masy, mieszamy i dodajemy resztę. Masę wlewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 35 min. Gdy makowiec wystygnie, smarujemy wierzch dżemem. Płatki prażymy na suchej patelni, aż staną się złote i posypujemy ciasto.



Przepis pochodzi z poezja-smaku.pl

Ten przepis dodało 208 osób