Gwiazdka z Kujawskim

gwiazdka.fooder.pl
Zamknij

Babeczki makowe z kremem czekoladowym

Składniki

na ciasto:

  • 80 g suchego mielonego maku
  • 80 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 20 g margaryny Palma z Kruszwicy maślany smak
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki startych biszkoptów
  • 35 g rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka likieru migdałowego
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

na krem:

  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy maślany smak
  • 150 g serka śmietankowego
  • 40 g czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki konfitury malinowej
  • cukrowe gwiazdki

Przygotowanie

Ciasto:

Rodzynki namoczyć w likierze. Zagotować mleko z połową cukru, margaryną i miodem. Wsypać mak i podgrzewać do napęcznienia. Wystudzić. Dodać bakalie i biszkopty. Białka ubić z solą i resztą cukru na sztywno. Połączyć z żółtkami i masą makową. Przelać do formy wyłożonej papierowymi papilotkami, napełniając je do 4/5 wysokości. Piec 25 min w temp. 180°C. 


Krem:

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, roztopioną czekoladą i serkiem. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego i włożyć na 5 min do lodówki. 


Wystudzone babeczki posmarować cienką warstwą konfitury malinowej. Udekorować kremem i cukrowymi gwiazdkami. 


Porada:

Do przygotowania kremu czekoladowego należy użyć trzykrotnie zmielonego serka śmietankowego o bardzo ścisłej strukturze, bez śladu serwatki. Serek należy wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej. 



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Ten przepis dodało 278 osób