Gwiazdka z Kujawskim

gwiazdka.fooder.pl
Zamknij

Sałatka meksykańska z kurczakiem i awokado

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 125 ml oleju Kujawski rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 100 g żółtego sera
  • 50 g chrupek nachos
  • 30 ml jogurtu naturalnego
  • 15 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 średnie awokado
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 żółtko
  • płatki chili
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprószamy płatkami chili. Skrapiamy olejem Kujawskim 3 ziarna i odstawiamy do zamarynowania na 10 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni 1 minutę. Studzimy.

Jedno żółtko mieszamy lekko z sokiem z ½ cytryny i szczyptą soli. Energicznie mieszając rózgą kuchenną, dolewamy stopniowo olej Kujawski rzepakowy do uzyskania lekkiej konsystencji majonezu.

Majonez mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą.

W przezroczystej salaterce układamy warstwami porwaną lub posiekaną sałatę, pokrojoną paprykę i pomidorki, usmażonego kurczaka, awokado i posiekaną cebulę.

Polewamy sosem.

Na sałatkę ścieramy żółty ser i dekorujemy nachosami.


Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut 

Ten przepis dodało 398 osób